Spojení krásy a užitku do harmonického celku

Zdravím všechny.

Další aktualizace k únoru 2024 :-)

Od jara 2022 chovám 4 ovečky - nejmenší plemeno na světě - ovce Ouessantská, nekdy též chybně označovaná jako quessantská. Pořídila jsem je na vypásání míst, kde před několika lety pobýval oslík.

A věnuji se také ručnímu zpracování ovčí vlny. Je to svým způsobem návrat k mému starému zájmu o textilní vlákna. A protože mě to moc baví, tak tomu věnuji celý samostatný web https://textilni-vlakna.webnode.cz/ s podrobnými popisy mých zkušeností a experimentů nejen s ovčí vlnou, ale i dalšími textilními vlákny a jejich získáváním a zpracováním. No a natáčím i videa a dávám je na svůj kanál na YouTube, ale též je vkládám na vhodná místa textů na zmíněných stránkách. 

Dál se věnuji omalovánkám pro dospělé a hrátkám s barvami. I o tom občas natočím nějaké video a dám na YouTube.

 

V roce 2020 jsem se rozhodla zlehka aktualizovat tyto mé stránky, neboť i můj život není stále stejný, ale je plný změn a proměn. Měním se a přeci jsem stále stejná, v něčem :-)

V současnosti se již nezaměřuji na co největší samozásobitelství v oblasti jídla. K této změně a redukci přispělo několik faktorů. Jednak mám dost různých zájmů a vždy se věnuji tomu, co mě zrovna oslovuje. Takže čas je třeba dělit. Také za těch posledních pár let mě velmi suchá léta bez srážek přiměla uvažovat nad hospodařením v takovýchto podmínkách. O tom třeba někdy v extra článku - a ten se již zrodil a je zde.

Experimenty se zeleninou se již vytříbily, a to jak z hlediska pěstovatelnosti v mých podmínkách, ale také s ohledem na chutnost pro mne a využitelnost v mé kuchyni (nejsem zrovna hospodyně, co miluje vaření :-). Různé druhy a odrůdy ovoce na mé zahradě jsou a od pozdního jara (zimolez kamčatský) až do podzimu (remontující maliny, jablka, hrušky, švestky ...), kdy plodí, si užívám cesty po zahradě a ozobávání. Čerstvé přímo do pusy je stejně nejlepší :-)

Obilí jsem již před časem věnovala samostatnou část a řadu článků v záložce Moje zkušenosti - Obilí a obiloviny. Aktuálně již nepěstuji ve větších plochách, ale otáčím a udržuji osivo. I tak je to vždy nádherný pohled na ty různé typy a druhy na záhoncích vedle sebe. Po zkušenostech jsem usoudila, že např. pěstovat čirok v mých podmínkách nemá význam - vegetační doba je příliš krátká a ta letní sucha ani čirok už nedával.

Pro hospodaření na zahradě užívám v současnosti na sekání křovinořez (Stihl), na trávník a cesty využívám vřetenové sekačky s manuálním pohonem a sběrným košem (Gardena, CMI) - jsou super na získávání drobných odstřižků trávy na jemné mulčování mezi rostlinami na záhoncích. Podrobný článek je v části Moje zkušenosti - Sekání a kosení trávy.

Stále se držím principu minimální kultivace a samozřejmě i nadále pěstuji bez použití umělých chemikálií (hnojení, ochrana rostlin). Proti slimákům zasahují poslední suchá léta, ale jinak již několik let jsou mými pomocníky kachny - indičtí běžci. Doporučuji, je s nimi legrace a navíc nesou vejce (fajn v kuchyni :-)

Velká změna nastala v roce 2019 - v únoru mi zemřel můj oslík. Tedy z hlediska hospodaření - konzument trávy a sena a hlavní producent hnojiva a mulče pro mé záhonky a políčka. Každá změna je však příležitostí rozvíjet tvořivost a inovaci - přecházím tedy na bezhnojové hospodaření, a to s využitím plošného kompostování (mulče z trávy). Proto jsem si také pořídila výše zmíněné vřetenové sekačky.

I nadále platí, že  využívám poznatky z permakultury, ekozahrad, přírodního farmaření, ekologického i konvenčního zemědělství, synergického zahradničení a jiných zdrojů -  vše podrobuji zkoušce praxí a realitou. Ale též se řídím svou intuicí, selským rozumem a souladem s tao.

Novinky

Charles Dowding

04.06.2015 12:57
https://www.youtube.com/channel/UCB1J6siDdmhwah7q0O2WJBg/featured

Trendy v zahradách

27.01.2011 10:31
 Takzvané "moderní" zahrady, jak nám je prezentují časopisy Naše krásná zahrada, Flora apod., jsou pomalu a jistě na ústupu. Důvody jsou prosté - je to jeden veliký business: drahé rostliny, leckdy pro dané klimatické a půdní podmínky nevhodné speciální substráty, netkané textilie,...
<< 1 | 2

Ochutnávka

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>